MazeRunnerBot versie 2.0 met zwaartepunt boven zwenkwiel

MazeRunnerBot versie 2.0 met zwaartepunt boven zwenkwiel

Tijdens de 2018 editie van het Bloeiend festival konden de deelnemers actief kennismaken met de eerste versie van de MazeRunnerBot. Toen bleek dat er te weinig gewicht op het zwenkwieltje lag, zodat het dubbele gladde bandje nogal eens slipte.

Voor versie 2 van de MazeRunnerBot is het batterijcompartiment boven het zwenkwiel geplaatst en zijn de gladde bandjes vervangen door een band met profiel.

Bouwinstructies
Het model heb ik ook weer met LEGO Digital Designer getekend, zodat er een bouwtekening kan worden gegenereerd. Deze bouwinstructies kun je downloaden of bekijken in de formaten HTML en PDF.

Ook kun je het bestand MazeRunnerBot 2_0.lxf downloaden. Met welk programma je dat kunt openen en hoe je het model daarin correct kunt bekijken, staat onderaan deze blog post in de paragrafen Extra informatie en Lego Digital Designer Developer Mode.

Programmacode
Hieronder staat het bijbehorende programma (dit is niet veranderd sinds de eerste versie), waarin eerst eenmalig het display links onderin het scherm een neutrale/witte achtergrond krijgt en de motorkracht wordt gezet. Daarna wordt telkens vooruit gereden tot de bewegingssensor iets waarneemt binnen 15 cm afstand. De motor stopt dan met draaien. Op dat moment wordt een willekeurig getal tussen de 1 en de 9 gekozen en dit getal wordt vermenigvuldigd met 0,1 zodat de uiteindelijke uitkomst een waarde tussen de 0,10 en 0,90 is (deze waarden worden overigens steeds in het display links onderin getoond). De motor gaat nu de andere kant op draaien gedurende de laatstgenoemde waarde in seconden. Hierdoor draait het wagentje telkens een willekeurig stukje. Daarna gaat door de herhalingslus de motor weer zo draaien dat het karretje rechtdoor verder rijdt. Tot het volgende obstakel verschijnt, enz…

MazeRunnerBot Programma

Beelden van het 2.0 model in een met houten blokjes gemaakte arena met het lopende programma op een iPad ernaast.

Advertisement

One thought on “MazeRunnerBot versie 2.0 met zwaartepunt boven zwenkwiel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s