Doolhof
Voor het komende Bloeiend festival te Apeldoorn o.a. ter promotie van de LEGO bouwmiddagen en de CoderDojo in het CODA FabLab gaan we een houten doolhof/parcours maken van bijna 3 x 3 meter. Het is de bedoeling dat daarin ruim 10 door de jeugdige deelnemers in elkaar gezette en geprogrammeerde LEGO Education WeDo 2.0 robots gaan rondrijden. Deze post bevat de bouwinstructies en een voorbeeld van de programmeercode voor deze MazeRunnerBot.
Ik kon het niet laten en heb zelf een LEGO Education 45300 WeDo 2.0 Basisset aangeschaft, zodat ik het voertuigje op m’n gemak kon verbeteren, testen en de code telkens kon aanpassen.
Bouwinstructies
Ook heb ik het model nu in LEGO Digital Designer getekend, zodat er een bouwtekening kan worden gegenereerd. Deze bouwinstructies kun je downloaden of bekijken in de formaten HTML en PDF. Onderaan deze post staat nog extra informatie en kan je het 3-D bronbestand downloaden.
Programmacode
Hieronder staat het bijbehorende programma, waarin eerst eenmalig het display links onderin het scherm een neutrale/witte achtergrond krijgt en de motorkracht wordt gezet. Daarna wordt telkens vooruit gereden tot de bewegingssensor iets waarneemt binnen 15 cm afstand. De motor stopt dan met draaien. Op dat moment wordt een willekeurig getal tussen de 1 en de 9 gekozen en dit getal wordt vermenigvuldigd met 0,1 zodat de uiteindelijke uitkomst een waarde tussen de 0,10 en 0,90 is (deze waarden worden overigens steeds in het display links onderin getoond). De motor gaat nu de andere kant op draaien gedurende de laatstgenoemde waarde in seconden. Hierdoor draait het wagentje telkens een willekeurig stukje. Daarna gaat door de herhalingslus de motor weer zo draaien dat het karretje rechtdoor verder rijdt. Tot het volgende obstakel verschijnt, enz…
Beelden van dit model in een houten testdoolhof met het lopende programma op een iPad ernaast.
Extra informatie
Op deze Programming Blocks poster staat meer informatie over wat je met de verschillende WeDo 2.0 programmeerblokjes kunt doen. Deze poster is wel in het Engels.
Hier kun je het LEGO Digital Designer bestand MazeRunnerBot.lxf downloaden. Na het openen van dit bestand krijg je deze waarschuwingsmelding te zien “1 brick was not placed correctly and has been removed from the model”. Een van de lichtbruine dunne tandwielen kan volgens het programma niet worden geplaatst in de stuurinrichting, maar in het echt past het prima.
Lego Digital Designer Developer Mode
Op YouTube vond ik de video getiteld Lego Digital Designer Developer Mode waarin wordt uitgelegd hoe je niet-plaatsbare LEGO elementen toch kunt plaatsen in LEGO Digital Designer (LDD).
Voor Windows komt het hierop neer. Je zet in bestand preferences.ini de regel DeveloperMode=1. Dit bestand staat in folder C:\Users\some_user\AppData\Roaming\LEGO Company\LEGO Digital Designer. Als je daarna LDD herstart, verschijnt er een extra menu genaamd Developer. In dat menu kies je Toggle Physics Test. Als je vervolgens het model opnieuw inlaadt, zie je wel het eerst missende tandwiel.
Ook op een Mac zou het moeten werken, staat in de commentaren onder de video.
P.S. het idee voor de sturing, dus met 1 motor rechtdoor kunnen rijden en ook bochtjes kunnen draaien, komt hier vandaan.
3 thoughts on “MazeRunnerBot kan nagebouwd worden”